Kungsköket - Kalmar Slott - ett riktigt slott kalmar slott

Kungsköket

- Bland spettvändare och pastejbagare i slottets hjärta

Välkommen att kliva in i hjärtat av slottet, och uppleva hur det kan ha sett ut år 1585, när det är i full färd med att tillagas en stor festmåltid värdig kung Johan III och hans sällskap.

Även i 1200-talsborgen fanns en köksbyggnad, på samma plats som den vi har idag. Den största fest som förbereddes där var kung Magnus Ladulås bröllop, i nov 1276.

Gustav Vasa beordrade stora arbeten på slottet inför ett planerat besök av danske kung Kristian III, år 1541. Besöket blev aldrig av men det gamla köket revs och en ny byggnad uppfördes på samma plats. Den hade fyra våningar och innehöll troligen flera kök, för slottets olika invånare. Det kungliga köket användes förmodligen bara när kungen var på plats, till exempel år 1552, då Gustav Vasa kom till Kalmar med sin nya brud, Katarina Stenbock, och ett hov på över 300 personer.

Gustavs son, Johan III, lät bygga om köksbyggnaden igen, inför sitt besök år 1585. Då formades det kök vi fortfarande kan se delar av idag. I utställningen visar vi något av allt det som behövdes för att förbereda en av alla de stora måltider som hölls på slottet när Johan, med familj och ett hov på närmare 400 personer, vistades i Kalmar från nov 1585 till juni 1586.

Visste du att:
- smörkärneska, ostmakerska och marsipanbakerska var specialistyrken, som krävde stora kunskaper och som innehades av kvinnor.
- all insaltad mat gjorde att en person, under medeltid och renässans, kunde få i sig upp till 40g salt per dag. Det är åtta gånger mer än vad som rekommenderas idag.
- tandkaries fortfarande var ovanligt på 1500-talet, trots att man använde mycket honung, frukt och mjölkprodukter i mat och dryck, och att socker började bli allt mer vanligt, i alla fall hos de rika. Anledningen verkar vara att man inte åt mellanmål.