Från bondens jord till kungens bord – en guidning om råvaror, smaker, matlagning och köksarbete under renässansen.

I Kungsköket är personalen i full färd med att tillaga en stor festmåltid värdig kung Johan III och hans sällskap år 1586. Under slottets glansdagar brukades inte mindre än fem kök samtidigt för att förse hovet, som kunde bestå av upp till 400 personer, med smakrik och ståndsmässig mat.

Men vilka var det som arbetade i köket? Vilka arbetsuppgifter hade de och hur smakade maten? Och hur gick det egentligen till logistiskt när maten skulle transporteras från köken till de kungliga matsalarna?

Denna guidetur visar slottets köksmiljöer, inte minst det storslagna Kungsköket med dess otaliga funktioner, för att sedan gå vidare i slottets paradvåning. Där stiftas bekantskap med kung Johan III:s familj vid deras stora festmåltid påsken 1586. Guidningen ger en inblick i renässansens råvaror, matlagning och smaker, samt hur det var att arbeta i ett slottskök och vilka skillnader i kost som utpräglade de av låg och hög ställning.

Kungsköket en presentation

Visste du att...

  • Keramiken i utställningen till största del är replica på keramik hittad i Kalmar slottsfjärd.
  • Maten lagades främst över öppen eld.
  • Det fanns många olika specialistyrken med hög status i ett kök under renässansen, såsom exempelvis pastejbagare, masipanbakerska, spettvändare och kryddskrivare.
  • Handeln var mycket omfattande under renässansen. Kryddor från fjärran länder, så som saffran, peppar och nejlika skeppades in till Sverige samt exotisk frukt och mandel.

Boknings­information

Är ni en grupp som vill boka denna guidade tur? Se priser nedan.

Under öppettider Utöver öppettider
Vardagar 2 200 kr + entré 2 600 kr + entré
Kväll & helg 2 600 kr + entré 2 900 kr + entré