Kungsköket - en presentation - Kalmar Slott - ett riktigt slott kalmar slott

Kungsköket - en presentation

I Kungsköket är personalen i full färd med att tillaga en stor festmåltid värdig kung Johan III och hans sällskap, år 1585. Hur var det att arbeta på slottet under dess glansdagar?

Du får lära dig om hur Kungsköket fungerade på Kalmar slott under renässansen. Vilka var det som arbetade i köket, vilka arbetsuppgifter hade de och hur smakade maten?

Presentationen är ca 15 minuter lång.

Det är en kortare guidetur som visar fram Kalmar slotts stora Kungskök med dess olika funktioner. Den ger en inblick i renässansens råvaror, matlagning och smaker samt hur det var att arbeta i ett slottskök.

Visste du att:
… keramiken i utställningen till största del är replica på keramik hittad i Kalmar slottsfjärd.
… maten lagades främst över öppen eld.
… det fanns många olika specialistyrken med hög status i ett kök under renässansen, såsom exempelvis pastejbagare, masipanbakerska, spettvändare och kryddskrivare.
… handeln var mycket omfattande under renässansen. Kryddor från fjärran länder, så som saffran, peppar och nejlika skeppades in till Sverige samt exotisk frukt och mandel.