I Kungsköket är personalen i full färd med att tillaga en stor festmåltid värdig kung Johan III och hans sällskap, år 1585. Hur var det att arbeta på slottet under dess glansdagar?

Du får lära dig om hur Kungsköket fungerade på Kalmar slott under renässansen. Vilka var det som arbetade i köket, vilka arbetsuppgifter hade de och hur smakade maten?

Det är en kortare guidetur som visar fram Kalmar slotts stora Kungskök med dess olika funktioner. Den ger en inblick i renässansens råvaror, matlagning och smaker samt hur det var att arbeta i ett slottskök.

Bildbeskrivning saknas

Roliga fakta

  • Keramiken i utställningen till största del är replica på keramik hittad i Kalmar slottsfjärd.
  • Maten lagades främst över öppen eld.
  • Det fanns många olika specialistyrken med hög status i ett kök under renässansen, såsom exempelvis pastejbagare, masipanbakerska, spettvändare och kryddskrivare.
  • Handeln var mycket omfattande under renässansen. Kryddor från fjärran länder, så som saffran, peppar och nejlika skeppades in till Sverige samt exotisk frukt och mandel.

Boknings­information

Är ni en grupp som vill boka denna guidade tur? Se priser nedan.

Under öppettider Utöver öppettider
Vardagar 2030 kr + entré 2430 kr + entré
Kväll & helg 2480 kr + entré 2780 kr + entré