Evenemang - Kalmar Slott kalmar slott

Smakmötet: Tackakött

13 November 2020

Slottsrestaurangen bjuder in till ett smakmöte med tackakött i fokus.

Slottsrestaurangen tror på mat lagad från grunden och försöker använda lokala eller nordiska råvaror i så stor utsträckning det är möjligt. Denna kväll har vår krögare Postgatan samarbetat med Rugstorps Lantgård i projektet Smakmötet. Projektets syftet är att introducera tackakött på fler restauranger. Läs mer nedan.

Lamm och fårköttet börjar bli mycket uppskattat på restaurangerna och det kvällen kommer att presentera är kött från ungtacka, alltså från djur som är något äldre. Det innebär en tydligare naturligare smak av vad djuren har betat som gräs, örter, bark, äng och hav/salt om djuren är uppfödda nära havet. Detta märks tydligt på djur som är uppfödda på Öland och i Smålands unika hagmarker.

En får tacke!
 

Meny

Mousseline på tacka och kyndel
Aromatisk tryffelbuljong lierad med kallpressad rapsolja, bakad äggula från Vassmolösa, nypongelé

Terrine av tacka
Av framdelskött, karamelliserad kålcréme, luftig sirap och ättiksgrädde, frasiga lingon

Kryddstekt rygg av tacka
Inkokt och flammad princesspotatis, variation av lokala rödbetor, maillardsky smaksatt med syrad lök

Korv på tacka
Med rimmat fläsk smaksatt med ingefära, anklever och färska lagerblad, puré på confiterad Karl-Johansvamp och rostad vitlök, krispig svartkål

Fåryoghurt
I olika texturer och temperaturer, couli på fjolårets svarta vinbär och färskriven lakritsrot

Information

Tid
13 november kl. 18.00

Plats
Slottsrestaurangen

Pris
525 kr/pers.

Bokning
Förbokning krävs då det är begränsat antal platser.

Om Smakmöten

Smakmöten är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Kalmar Län, LRF, Norra och Södra Kalmar Läns Fåravelsföreningar. Sedan 2018 har pilotprojektet Tackakött - naturligt gott kött! genomförts i Kalmar Län. Arbetet har samverkat med föreningen Exceptionell Råvara och syftet är att introducera tackakött på fler restauranger.

Exceptionell råvara är en ideel förening som uppstod när kocken Björn Franzén och journalisten Mattias Kroon ställde sig frågan; Varför finns det inga svenska grisar och kycklingar på de finaste krogarna i Sverige?
Under det behovet föddes idén om ett samarbete mellan kockar och bönder, med det gemensamma målet att utveckla exceptionella svenska råvaror. Varje år provar föreningen råvaror av gris, nöt och fågel och - efter pilotprojektet i Kalmar län - numera också lamm och får.

Tackkött från lokala gårdar

Familjen Ivansson är sjätte generationen på Rugstorps Lantgård i Rockneby. En gård på landet med mjölkkor och uppfödning av får som funnits i familjens ägo sedan 1818. De är en fårbesättning med 90 tackor och 5 baggar och flera fårraser, texel, finullsfår och leicester.

← Tillbaka till evenemang

Tid
13 november kl. 18.00

Plats
Slottsrestaurangen

Pris
525 kr/pers.